Tolminska korita, naravni biser mesta Tolmin

Tolminska korita, ki so del triglavskega narodnega parka, še bolj natančno pa najnižja vstopna točka le tega, so glavna naravna atrakcija v Tolminu. Zato ni čudno, da Tolminska korita obiskujejo gostje iz vseh koncev sveta.

Domačini, dnevni gostje in peščica tujcev, smo se gnetli in si skušali pridobiti svoj kvadratni meter površine, vse v želji, da si spočijemo oči. Res je neverjetno, kako si je reka Tolminka utrla pot skozi skale in kako čudovito in barvito korito je tako nastalo. Skozi Tolminska korita vodi krožna pot, ki nam ponudi prenekatere čudovite lokacije. Hudičev most je ena od teh. V prihodnje bomo namenili prostor tudi tej pripovedki oziroma legendi, ki je poimenovala omenjeni most. Strahospoštovanje je mogoče prava beseda, ko stojiš na mostu in zreš dol v čudovite barve Tolminke in njen kanjon.

Na poti pridemo do Dantejeve oziroma Zadlaške jame. Približno 1140 metrov jamskega spleta z endemsko vrsto hrošča po imenu tolminski brezokec in z netopirji. Božanska komedija Danteja Alighierija naj bi dobila zametke v tej jami, popolnoma verjetno, če si ogledate njeno notranjost. Boste pa morali iti v spremstvu jamarskega vodnika, saj gre za zahtevnejšo turistično jamo. Medvedova glava je naslednja slikovita točka. Tolminska korita večina ljudi prepozna ravno po tej z mahom poraščeni skali, naravnem mostu. Skala, ki se je ujela med dva bregova reke Zadlaščice. Zadlaščica in Tolminka tvorita unikaten splet znotraj Tolminskih korit, sotočje dveh rek v koritih, en in edini v Sloveniji. Še en čudovit del korit imenujemo Skakalce. To je del korit, ki jih je izdolbla reka Zadlaščica, ko voda skaklja od tolmuna do tolmuna. Tolminska korita imajo še eno znamenitost, termalni izvir, s temperaturo vode okoli 19-20 stopinj, ki pa je viden samo ob nizkem vodostaju reke Tolminke. Vse to so Tolminska korita, to in še veliko več. Vsak obiskovalec lahko najde svoje točke, kjer se sprosti, poveže z naravo in odtava v mislih… Od pekla do raja je bila ena od pesmi. Pa dobrodošli!