Tolmin in Dolina reke Soče

Kje pa je Tolmin? je pogosto vprašanje, celo med Slovenci.

Težko verjameš, da še kdo v Sloveniji vpraša, kje pa je Tolmin. Pa se zgodi. In to ne malokrat. Nekaj vedenja o tem, bi morali odnesti že iz osnovne šole. Ampak, tako pač je. 

Tolmin je ena mala pikica pri zadnjici naše kokoške, naše Slovenije. Tolmin je mesto, res da majhno, pa vseeno mesto. Imamo en sam semafor, no ja, jih je več, če štejemo še tiste na odsekih, kjer popravljajo, obnavljajo ali urejajo ceste. Tistih je res veliko, ampak smo z leti tako dobili precej prijaznejše povezave z ostalimi predeli naše lepe domovine in kar nas je sigurno približalo tudi tistim, ki so nedolgo nazaj še spraševali, kje pa je Tolmin.
Tolmin je dosti več, kot mestece v zgornjem Posočju. Tolmin je mestece, ki deli delček teritorija z najlepšo reko na svetu, Sočo. Tolmin živi in diha z njo, ona narekuje del naših življenj.

Tolmin je zgodovina in naša kultura. Grof Coronini, pa puntarji in kmečki upori, letnica 1713 (pa smo spet v osnovni šoli), Nemška kostnica, Tolminska korita, Javorca in stali opomniki iz I. svetovne vojne…

Tolmin je turizem in je neokrnjena narava. Kolo, rafting, kajak… vodeno ali samostojno. Iz zraka ali iz vode, Tolmin in njegovo okolico moraš imeti rad. Lepota narave in pisanost le te v vseh letnih časih nudi številne kotičke, kjer lahko nahraniš svojo dušo, kjer se rojevajo nove ideje, najdejo rešitve in kjer enostavno lahko uživaš življenje. 

Tolmin je šport. Je nogomet, je kajak in je kanu. So uspešni posamezniki in so ekipe, ki dokazujejo da se da, če se le hoče.

Tolmin je solidarnost, ki jo predstavlja skupina srčnih ljudi gorske reševalne službe, verjetno najbolj obremenjene v državi in seveda požrtvovalnost skupine prostovoljnih gasilcev, pripravljeni na pomoč vedno in povsod. Sobivanje z živalskim svetom daje Tolminu pridih divjosti. Medvedi in volkovi, ki tu in tam pokažejo svoje kožuhe. Divjad,  drobnica, govedo, ki dopolnjujejo pestrost in seveda soška postrv, skrita pred radovednimi pogledi mami ribiče v svojo bližino.

Smo daleč, ali pa so daleč vsi ostali, ki ne živijo tu. Ko enkrat prideš v Tolmin, se v Tolmin vračaš. Znova in znova, morda celo ostaneš, postaneš del zgodbe in nikoli več ne vprašaš Kje pa je Tolmin.