Rafting in dolina Soče

25 november 2020

Naši rumeni napihljivi čolni, naš pripomoček, ko se izvaja ena najpopularnejših vodnih aktivnostih na reki Soči…rafting.

Po strugi in kanjonu reke Soče, naše lepotice in bisera Slovenije, vas naš rumenček popelje v osrčje brzic in naravnih okoliških lepot. Rafting predstavlja uro in pol popolnega odklopa, adrenalina in popolnega užitka. Naši licencirani vodiči, vam pričarajo rafting v nepozabno izkušnjo. Do štartne točke raftinga vas naši šoferji z vso potrebno opremo popeljejo po prečudoviti dolini, kjer nas vso pot spremlja lepotica Soča. Teh pogledov in razgledov se človek, tudi če živi v teh krajih, nikakor ne moreš naveličati.

Osnove raftinga se naučite že preden se podate na reko. Varnostni protokol je prvi del avanture. Naše vodilo je in vedno bo: NAJPREJ VARNOST, POTEM ZABAVA. Prvi zaveslaji poženejo adrenalin po žilah. Smaragdna voda in bele pene, ki jih ustvarjajo brzice, vas vabijo na noro zabavo. Upoštevajoč vodiča in njegove ukaze, se vodni rodeo lahko začne. Ob premagovanju vodnih metrov, vam predstavimo, na mirnejših odsekih reke Soče, tudi zgodovino okoliških kotičkov. Rafting tako postane tudi urica za zgodovino. Mulatjere, soška fronta, 1. svetovna vojna so nadvse zanimive teme, ki vam jih bomo med vožnjo skušali približati in predstaviti. Rafting je tako zabavna in tudi poučna avantura, ki pa jo začinimo še s prenekaterim presenečenjem med samim spustom.

Če pa ste nekoliko manj adrenalinski, ali pa bi radi razveselili svojo mlado družinico z majhnimi otroki, rafting pa bi kljub temu bil vaša velika želja, lahko izberete lažjo različico. Easy rafting oziroma rafting za družine, smo poimenovali rafting v spodnjem delu reke Soče, od Kamnega do Labrce. Manjši brat velikega raftinga, ki poteka od Boke do Trnovega, zato ni nič manj zanimiva in čudovita izkušnja. S pomočjo vodiča vam pokažemo lepote tega dela Soče, v katerem je več časa za zabavo in prirejene igrice za otroke in odrasle. Nenavadni tobogan, gusarske igre, bobri, so le nekatere. Skok iz čolna in plavanje v mirnejšem delu reke je užitek in neopisljiva sreča. Po prvem šoku, ko mrzla voda prodre za vrat v neopren, ko se naše dihanje nekoliko pospeši, se lahko predamo užitkom. Občutek svobode, občutek lebdenja, neverjetno čudovito. Vse to in še več je in nam omogoča reka Soča.

Mojca Nikolaš Orel