Soča - divota in užitek

25 november 2020

Reka Soča, lepotica vseh lepotic, kraljica vseh kraljic. Reka, ki si zasluži vso spoštovanje v pravem pomenu besede.  Za dolino po kateri si je Soča vklesala svojo pot, se je predvsem v turističnih krogih prijelo ime dolina Soče. Dolina je nepopisno lepa, v sebi skriva nešteto lepih kotičkov.

Ogromno tako tujih kot domačih turistov se odloča za prihod v dolino Soče na račun izjemnih naravnih in kulturnih danosti. Na celotnem območju doline Soče je na voljo vrsto različnih adrenalinskih aktivnosti. Dve od najbolj priljubljenih in obiskanih aktivnosti sta zagotovo rafting in kajak na reki Soči. To sta dve športno rekreacijski aktivnosti, ki sta dolino Soče popeljala na svetovni zemljevid tako imenovanih outdoor destinacij.

Nešteto domačinov uživa na brzicah reke Soče v lastni režiji, saj so si skozi leta pridobivali potrebne izkušnje. Na reko hodijo z raznimi plovili. Največ je seveda kajakov, veliko jih uporablja kanu, trenutno so v modi SUP izleti in različna druga napihljiva in ne napihljiva plovila. Zadnja leta videvamo v dolini Soče tudi river buggy, sit on top in bailing kajak čolne.

Različni odseki na reki Soči so ˝rezervirani˝ za določene aktivnosti. Eden izmed odsekov (Boka -  Trnovo) je na primer najbolj priljubljen in najbolj atraktiven odsek za Klasik rafting. To je odsek, kjer je udeležba obvezno v spremstvu profesionalno usposobljenih vodnikov.

Soča je lahko tudi nevarna reka. Zavedati se je potrebno, da je ob različnih vodostajih nevarna na različnih mestih. V njeni strugi najdemo veliko brzic, ki so različno zahtevne. Ne manjka tudi tistih najbolj nevarnih mest, tako imenovanih sifonov, ki so lahko hudo nevarni. Vse to je razlog, da se v dolini Soče na reko Sočo nikoli ne odpravite sami. Najbolje je če ste v spremstvu profesionalno usposobljenih oseb. To so lahko licencirani vodniki ali izkušeni kajakaši.

Reka Soča vam bo dovolila, da na njenih brzicah uživate v vsej njeni lepoti samo pod pogojem, da ne precenjujete svojega znanja, da se ne spuščate po odsekih, ki niso primerni vašemu znanju ter tako ne izzivate po nepotrebnem. Spoštovanje reke Soče ne pomeni samo to, da je obiskujemo in na njej uživamo, pomeni tudi ohranjanje njene čistoče, njene nedotakljivosti.

Maya team