Tolmin je mesto za aktivne

24 november 2020

Tolmin je majhno mesto v Sloveniji. Tolmin leži v Soški dolini in je največji kraj ob reki Soči. Beseda največji, ne pomeni, da je Tolmin velemesto, ampak da je preprosto večji od drugih krajev ob reki Soči v Posočju. Tolmin ima okoli pet tisoč prebivalcev -Tmincev. Skrajšan vzdevek za Tolmin se glasi »T'min«. Prebivalci Tolmina so v večini zelo aktivni. Veliko je kolesarjev, planincev in pohodnikov, veliko se jih poslužuje vodnih aktivnosti, prav tako je veliko padalcev, ribičev, alpinistov in športnih plezalcev. V Tolminu je ogromno možnosti za vsakogar. Rekreacija in šport sta v krvi Tmincev.

Tolmin je v zimskem času slabše obiskan, poleti pa se prelevi v zelo živahno turistično mestece. Poleti v Tolmin prihajajo ljudje iz različnih delov Slovenije, prav tako iz ogromno različnih koncev sveta. Večina jih v Tolmin prihaja zaradi izjemne narave, na prvem mestu seveda zaradi reke Soče, ki omogoča vrsto različnih vodnih avantur (rafting, kajak, sit on top, canyoning..), kopanje ali samo ležanje in lenarjenje na njenih brežinah. Prav tako pride v Tolmin veliko gostov zaradi vseh ostalih kopenskih aktivnosti, ki jih omogočajo naravne danosti (ribolov, padalstvo, prosto plezanje, jahanje…).

V okolici je ogromno pešpoti. Nekatere so lahke in nezahtevne, druge srednje in tudi zelo zahtevne se najdejo. Prav tako se Tolmin z okolico lahko pohvali z nekaj res atraktivnimi kolesarskimi potmi  - traili, ki so primerne za gorske kolesarje. Tudi tu lahko izbirate različno zahtevne stopnje, katere se izbirajo glede na vašo predhodno kondicijsko pripravo, znanje in izkušnje. Ni malo tudi takšnih, ki so primerne za družine in otroke.

Za vse zunanje aktivnosti pa je vedno faktor tudi vreme. Ker Tolmin leži v kotlini obdan s hribovjem je vreme tu zelo težko pravilno napovedati. Velikokrat, ko naši vremenarji napovedujejo vremensko napoved za več dni v naprej se namreč zgodi, da je vremenska napoved za Tolmin oblačna ali deževna,  na koncu pa ni sledi ne o oblakih ne dežju. Tolmin je kraj , ki ga ima sonce rado zato nas pogosto greje in razveseljuje. Ko pa nas obiščejo oblačni in deževni dnevi si radi na glas ponovimo star skandinavski pregovor: ˝Ni slabega vremena, so samo slaba oblačila.˝ Zato se primerno oblečemo in tako lahko v Tolminu in okolici uživamo v prav v vseh vremenskih pogojih.

Maya team