Tolmin – festivalsko mesto

27 avgust 2020

Med sredino septembra pa do sredine oktobra v dolini Soče poteka gurmansko-pohodniški festival. V oba se aktivno vključuje tudi mesto Tolmin. V mestu Tolmin se je festivalu priključilo kar nekaj pohodniških organizacij, ki prestavljajo različne pohodniške trase, med gurmanske predstavnike pa se je uvrstila tudi naša gostilna Labrca.

Gostilna Labrca je na obrobju mesta Tolmin, iz centra oddaljena slabih 500m. Lokacija je tesno povezana z glavno prometno potjo, soško magistralko, ki napaja Tolmin in nas lahko pelje navzgor po dolini reke Soče ali navzdol proti Goriškim brdom in Novi Gorici. Hkrati pa poleg mesta Tolmin Labrco še bolj povezuje in oblikuje rekla Soča. Labrca stoji namreč tik ob reki Soči. Najlepši reki na svetu.

V času gurmanskega festivala smo v gostilni Labrca za vas pripravili poseben tri hodni kulinarični krožnik, ki združuje najboljše značilnosti in tradicionalne jedi, ki se vežejo na mesto Tolmin in celotno Posočje. Poimenovali smo ga Posoški krožnik, kjer se predstavijo tri glavne jedi vsake posoške občine posebej.

Hladna predjed prihaja iz Bovca. To so tradicionalne ˝Čompe˝ z ovčjo skuto. Topla predjed je Frika, ki je tesno povezana z zgodovino mesta Tolmin in njegovo okolico, saj je njega tradicija že zelo dolga. To je jed, ki ima toliko receptov kolikor vasi in hiš je v okolici. Mi jo delamo samo iz krompirja in domačega tolminskega sira. To jed so na območju mesta in občine Tolmin jedli predvsem moški pred težjimi fizičnimi opravili. Za sladico pa je jed, ki prihaja namreč iz sosednjega Kobarida, vendar je tudi v občini Tolmin zelo dobro zastopana.  Kobariški štruklji so jed s katero bomo zaključili Posoški krožnik. Delamo jih po babičinem receptu starem 80 let. Sestavljeni so iz orehovega nadeva, rozinami, preliti pa so z drobtinami na maslu in cimetom. Imamo še dve skrivni sestavini, ki ostaneta naša skrivnost.

 Glede na to, da prav mimo Labrce poteka nekaj izmed pohodniških tras, ki jih zastopa mesto Tolmin se nadejamo, da bo naš krožnik razveselil mnoge pohodnike. Več informacij o celotnem programu najdete tudi TIC-u Tolmin, nekaj brošur pa imamo tudi na Labrci. Vabimo vas, da svoje pohodniške poti združite s našo gurmansko ponudbo. Dobrodošli! 

Borut Nikolaš